Mănăstirea Brâncoveanu


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVIII - XX
Importanta: A
Cod LMI: BV-II-a-A-11812
Adresa: 10
Localitate: sat SÂMBĂTA DE SUS; comuna SÂMBĂTA DE SUS
Judet: Brasov
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:
» Parc

Imagini

Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 26-Jun-2009

Manastirea Brancoveanu a fost intemeiata in secolul al XVII-lea pe a straveche vatra de sihastri, de Preda Brancoveanu. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in 1701 de Constantin Brancoveanu, in locul vechii bisericii de lemn.
In 1785 a fost distrusa de armata imperiala habsburgica si a ramas in parasire pana in 1935, desi credinciosii s-au adunat in fiecare an aici, de "Izvorul Tamaduirii", pentru a lua apa de la izvor.
Mitropolitul Nicolae Balan a refacut biserica intre 1928-1936, construind si chilii.
Reconstructia din temelii a manastirii Brancoveanu s-a realizat in perioada 1984-1993. S-a restaurat biserica si pictura, iar imprejurul ei s-a ridicat incinta in stil brancovenesc, in forma de patrulater, compusa din doua corpuri masive de cladiri, cu doua nivele, unul spre nord si altul spre sud, unite prin doua pergole la est si la vest. Patru foisoare sculptate in piatra impodobesc incinta in interior si exterior. Corpul de cladiri din nord cuprinde si o noua, monumentala si spatioasa  biserica, cu hramul "Sfintii Martiri Brancoveni". Corpul de cladiri din sud cuprinde, printre altele si o mare biblioteca. Sfintirea bisericii noi si a intregii manastiri a avut loc duminica 15 august 1993, sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului".
Muzeul din incinta poseda o mare colectie de icoane pe sticla, deoarece aici se afla renumita scoala de pictura pe sticla, condusa de Timotei Tohaneanu.

  ( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )
 

CarDavid / 23-Apr-2009

Străjuită de înălţimile semeţe ale Făgăraşului, complexul de la Sâmbăta de Sus, ctitorit de Constantin Brâncoveanu, prezintă elementele tipice ale stilului nou muntenesc, reprezentate de foişoarele cu balustrade traforate, decoraţiunile florale sculptate şi  galeriile cu arcade.